Voorbeschouwing GP Wallonie

4 september 2022. De dag van de allereerste Grisette Grand Prix de Wallonie. Voor de mannen al een jarenlange klassieker op de kalender, voor de vrouwen dus vandaag de primeur. Net als de mannen rijden zij van Blegny naar de Citadel van Namen voor de finale. De kans is groot dat de eerste winnares na 136,6 km uit de Benelux komt, want meer dan de helft van het deelnemersveld komt uit deze regio. Waaronder Parkhotel Valkenburg. Met Femke Gerritse, Kirstie van Haaften, Lieke Nooijen, Nicole Frain, Pien Limpens en Quinty Schoens gaat het team met serieuze kanshebsters van start.

Lieke: “We zijn met een mooi team. Met Femke, Nicole en Quinty hebben we een paar goede klimsters mee.” De teamspirit is hoog. Het overwinningsvirus heeft ook haar aangestoken. Helemaal na afgelopen weekend. Ze reed een sterke Watersley Womens Challenge die beloond werd met een podiumplek in het eindklassement. “Daar was ik heel blij mee en ik kijk ook heel erg uit naar vandaag.” Zelfs nadat ze het weerbericht heeft bekeken, want dat betekent niet veel goeds.

Regen en nog eens regen. Het wordt crossen morgen. Te beginnen in Blegny, waar na 12 km de Cote de Trasenter (3,8 km à 4,9%) op ze wacht. Een ideale springplank voor een kopgroep. “Ik hoop dat er een vroege vlucht ontstaat, om zo later in de koers de meiden te kunnen helpen.” Daarna staan er even geen gecategoriseerde klimmen op het menu, maar verkijk je niet op het aantal hoogtemeters dat er stiekem in zal sluipen bij de rensters. Pas op 15 km van de meet begint het peloton aan de Tienne aux Pierres, een heuvel van drie km à 5,2%. Op het plateau daarboven krijgen ze nog een steile pukkel voor hun kiezen, om daarna in dalende lijn koers te zetten richting de Citadel van Namen. Geen klim die sprinters niet kunnen overleven, want met 3 km à 3,9% is deze niet mega zwaar. Maar diep in de finale zal de hartslag toch de 200 aantikken wil je hier winnen, want de finishlijn is getrokken op de top.

Of de winnares vandaag uit de Benelux komt gaan we zien. Laten we het hopen uit het kamp van Parkhotel. Lieke heeft er vertrouwen in. “Het team is in de ‘winning mood’ en met die gedachte gaan we van start.”

Straks vanaf 14.00 uur live te volgen op Eurosport Player. Succes meiden!