Femke Markus

Volg Femke op:

Gedreven. Dat is Femke. Ze wil dit seizoen graag laten zien dat ze weer gegroeid is als renster. De harde werkster uit, zoals ze het zelf noemt, het mooiste plekje van Nederland de Zwarte Kat is klaar voor de volgende stap. Haar doel voor dit seizoen: podium rijden. Het liefste in een waaierkoers, want waaierrijden vindt ze het mooiste wat er is. Met haar sterke eindschot kan ze ver komen, maar trekt ze de sprint ook evengoed aan voor een teamgenoot. Dromen over de toekomst? Ooit wil ze de beste lead out renster van het peloton worden, maar in de tussentijd moet je niet vergeten te genieten van het leven.

Geboortedatum:

17-11-1996

Woonplaats:

De Zwarte Kat (Amstelveen)

Teamlid:

Sinds 2019

Wat is jouw geheime talent dat niemand weet?

Mijn teamgenoten weten dit wel, maar ik vind het heel leuk om te bakken en te koken. Wat velen niet weten is dat ik wereldkampioen junioren team pursuit ben geweest met schaatsen.

Wat is het beste advies dat je ooit gekregen hebt? En van wie?

Raymond Rol: “Stop nou maar gewoon met schaatsen en kom bij mij in het team fietsen.”

Als je een merk zou zijn, welk merk en waarom?

Jeep. Ik rij zelf in een Jeep en ben ooit mee geweest naar een offroad dag. Het is gaaf dat je zo’n auto kan gebruiken voor meerdere terreinen. Het past bij mij: soms een beetje lomp/robuust. Avontuurlijk en stoer; ik ben niet bang en ben altijd wel in voor een uitdaging.

Wat is je grootste (meest trotse) fietsprestatie tot nu toe?

De overstap naar het fietsen in 2019. Daarvoor heb ik altijd geschaatst en zag ik mijzelf ook alleen maar als schaatsster. Na veel twijfelen ben ik super blij dat ik het gedaan heb! Mijn eerste jaar bij de ploeg was zo gaaf. We wonnen toen door het goeie teamwerk het NK met Lorena.

Wat is je favoriete team uitrusting?

Ik heb altijd mijn snelpak en aero sokken mee. Het zit lekker en geeft altijd extra moraal!

Als je een talent van je teamgenoot kon lenen, wat en van wie?

De aanzet van Anne & Sofie van Rooijen. Ik kan goed sprinten vooral na zwaardere races maar mijn acceleratie is wat minder snel. Dus ik zou graag een snellere acceleratie willen hebben.

Wat is het gekste dat je ooit hebt gedaan?

Buiten in het donker van een twee meter hoge duikplank springen terwijl het nul graden was.

Wat is je beste/leukste fiets herinnering?
Mijn eerste meerdaagse met het team in China. Een WorldTour wedstrijd van drie dagen waarin we alles wonnen. Ik weet nog het moment dat ik een renster naast mij hoorde zeggen tegen een teamgenootje: “Parkhotel is everywhere!” Omdat we telkens elke aanval dicht reden.
Fietsen geeft me een gevoel van …

Vrijheid. Ik kan 5 uur op de fiets zitten zonder muziek of iemand naast me en geniet dan van mijn beroep.

Noem 1 ding waar je niet zonder mee op reis kunt?

Telefoon. Ik hou ervan om alles vast te leggen, zodat je het later terug kan zien.

Nieuws over Femke Markus

EEN ONVERGETELIJKE TOUR

EEN ONVERGETELIJKE TOUR

Waar moet ik beginnen? Bij de bollen van Fem? De bollen van die andere Fem? De salto mortale van Anne? De mediastorm over Nicole? De triatlete die ik geen triatleet meer mag noemen? Mischa die Alpencols bedwingt alsof ze traint op de Posbank? Ray die een handtekening zet onder zijn eigen rennersfoto van ver voor de oorlog? (Met veel meer haar). De grootste supporter die er bestaat Bart heet? Hij kan zo mee in de tourkaravaan, maar zit toch liever bij ons achter het stuur.