Nabeschouwing GP Wallonie

EEN LEERZAME DAG

Een winnares uit de Benelux? Dat was de vraag. Met voornamelijk rensters uit de lage landen was die kans vrij groot. Evenals de kans op regen. Zodra de koers geopend was, gingen ook de hemelsluizen open. Het was het teken voor Parkhotel Valkenburg om voorin te blijven.
Kirstie: “We wilden geen risico’s lopen door achterin te zitten. Richting de eerste klim zaten we allemaal voorin.” Het tempo lag hoog, want hier kon wel eens de eerste slag gaan vallen. Het was Quinty die de gashendel opendraaide vooraan. En dat was te merken achterin. Eenmaal over de top lag het peloton in stukken en waren zo’n 30 rensters gelost. “Helaas viel het daarna stil. Het parcours bleef daarna een tijd lang vlak en toen kwam alles weer bij elkaar.”
Het was wachten op het vuurwerk richting de finale. Met de Tienne aux Pierres, een heuvel van 3 km à 5,2%, op 15 km van de meet weet je genoeg. Een cruciaal moment. Op de klim rijdt een kopgroep weg met Yara Kastelijn, Julie De Wilde, Justine Ghekiere, Nicole Frain, Kirstie van Haaften en Rachel Neylan. Later sloten Anya Louw, Fien Masure, Eva van Agt en Quinty Schoens hierbij aan. De 10-koppige kopgroep was los. Onderweg naar Namen regent het aanvallen in de stromende regen. Maar iedereen is bij de pinken. De Citadel van Namen ging voor de beslissing zorgen. De finish was boven op de klim van 3 km. Justine Ghekiere leek het te gaan halen, maar in de allerlaatste bocht schoot ze uit haar klikpedaal. Het was ploeggenote Julie de Wilde die de zege binnen het team hield. Ghekiere werd 2e en Yara Kastelijn maakte het podium compleet. 1,2,3 voor Plantur-Pura. Het was feest in het Belgische kamp.

Parkhotel Valkenburg had 3 rensters in de top tien, maar helaas niemand op het podium. “Dat is balen want daar kwamen we voor. We halen hier veel leermomenten uit. In de finale waren we te gefocust op de meiden van Plantur-Pura en vergaten we ons eigen plan te trekken. We hadden het wellicht beter uit kunnen spelen.”

Maarja, da’s altijd achteraf. En achteraf is mooi wonen, zou Tom Dumoulin gezegd hebben. Je doet er niks aan. Het zet je weer op scherp. Je neemt het mee en je leert ervan. Op naar de volgende! En die is morgen alweer.

Uitslag
GP Wallonie

5. Kirstie
6. Nicole
9. Quinty
12. Femke
42. Lieke
52. Pien