Nabeschouwing Watersley Womens Challenge

EEN MOOI AFSCHEID

Drie dagen koersen in het zuiden van Nederland. Een criterium op het Tom Dumoulin Bikepark op vrijdag. Een individuele tijdrit op zaterdag. En een zware slotrit door de Limburgse heuvels op zondag. De drie dolle dwazen dagen van de Watersley Womens Challenge zitten erop. Parkhotel Valkenburg kijkt terug op een mooie editie. Geen hoofdprijs, maar wel winnaars van de straatprijs. Twee en drie in het eindklassement. De bollentrui! Ja daar is ie weer. Na Kirstie van Haaften hebben we nog een bergkoningin in Nederland onder de naam Ella Wyllie. En last but not least: winnaars van het teamklassement!

 

Genoeg podiumboeketten om een bloemenwinkel te beginnen. En ondertussen genoeg bollentruien om een museum mee vol te hangen. Alleen die hoofdprijs? Die ging naar de Poolse Dominika Wlodarczyk. Ze was op alle vlakken ijzersterk en sleepte de eindzege binnen. Ze won de eerste etappe op het Tom Dumoulin Bikepark toen ze de slimste was in een kopgroep van vijf met daarbij Ella en Femke Gerritse. De dag erna in de race tegen de klok kraakte ze niet en hield de leiding. Waar Lieke Nooijen overigens knap naar een 2e plaats reed. Op zondag was het aan Parkhotel om het de Poolse nog moeilijk te maken. Met 5 rensters in de top tien waren er genoeg kaarten om mee te spelen. Ella pakte onderweg genoeg punten voor de bollentrui en zat later vooruit met de leidster. Het duo ging samen de slotrondes in waar Ella alles uit de kast haalde om de Poolse van zich af te schudden.

“I attacked a few key times within the last 30km to try and go solo so I could gain time back and go for the GC win as well as the stage win but the leader was strong and I wasn’t able to shake her. It came down to a match sprint on the Watersley hill but by that stage having worked hard to get the QOM classification I didn’t have much left in the tank. It was enough to move up on GC to second.” 

Maar ze was gewoonweg te sterk. De Poolse pakt de rit en eindwinst. Ella pakt de 2e plaats in de uitslag en daarmee een 2e plaats in het eindklassement. Daarachter maken Femke, Leonie, Marith en Pien de koers hard voor Lieke. Die met haar sterke tijdrit van zaterdag ook nog op het eindpodium kan belanden. Vijf tellen had ze nodig op Maud Rijnbeek om een 3e plaats te bemachtigen. Vlak voor de finish demarreert ze, pakt de 3e plaats in de uitslag en in het klassement. Een topdag voor de ploeg en afscheidscadeau van Ella Wyllie.

De renster uit Nieuw-Zeeland vliegt een dag later terug naar de andere kant van de wereld. Voor het WK wielrennen in Australië eind deze maand en de nationale kampioenschappen in februari 2023. Daarna komt ze weer terug. Maar voor nu heeft ze het beste van twee werelden. Van de zomer naar de zomer. Geen winter. Geen winterkleding nodig. Geen laag over laag over laag over laag en na twintig minuten alles weer uit moeten doen omdat je vergat te plassen. Ik zie alleen maar voordelen.

Uitslag Watersley Women Challenge eindklassement

2. Ella (en bergkoningin)
3. Lieke 
5. Pien
8. Femke
18. Leonie
21. Marith

FOTOGALLERIJ