Voorbeschouwing Simac Ladies Tour

Tijd voor misschien wel de mooiste meerdaagse van Nederlandse bodem! De Simac Ladies Tour. Ook dit jaar belooft het parcours spektakel. Het peloton slaat het hoge noorden over, want in het voorjaar is daar altijd de Bloeizone Fryslân Tour. Deze keer rijden de rensters door Flevoland, Gelderland en Limburg. Zes dagen lang worden we verwend met sprints, aanvallen en pittig klimwerk. We beginnen vandaag in Lelystad.

Etappe 1: Lelystad-Lelystad 141 km

Waaieeerrrrssss! Zeg je Flevoland. Dan zeg je polders en dijken. Lange open stukken zonder beschutting. De wind regeert. De openingsetappe is zeker geen rustig inkomertje. Windkracht 3 à 4 kan al genoeg zijn om het peloton te laten breken. Zaak voor de klassementsrenners om bij de pinken te zijn. Na deze dag kan je al op minuten gereden worden als je de voorste waaier mist. De finish is bij Bataviastad. Massasprint of toch een kleine groep? We gaan het zien.

Etappe 2: Ede-Ede 117 km

Op naar Gelderland. Waar we de hoogtemeters nog even links laten liggen. In 3 rondes van ongeveer 40 km gaat het peloton door Ede, Wekerom, Harskamp, Essen en weer terug naar Ede. Daar waar Lorena Wiebes goede herinneringen heeft op het NK in 2019. Ook nu is de finish daar. Kan ze opnieuw scoren? Een massasprint lijkt een feit.  

Etappe 3: Gennep-Gennep 139 km

Van Gelderland naar Limburg. Gennep is een trouwe etappeplaats in de Simac Ladies Tour. Krijgen we hier dan wat serieuze hoogtemeters? Nee. Nog niet. Afgezien van de Groesbeekweg bij Mook. Een stijgende strook van 1400 meter à 8%. Een mooi moment om wat bergpunten mee te pakken en een ontsnapping te forceren. Lukt dat niet, dan vrees ik echter weer voor een sprint in Gennep.

Etappe 4: Landgraaf-Landgraaf 137 km

Verder naar het zuiden. In Landgraaf is het tijd voor de koninginnenrit. In drie rondes van 41,6km zitten 18 beklimmingen, waaronder: de Cauberg, Gulperberg en Kruisberg. Vandaag wordt het klassement opgeschud. De sprinters vallen uit de top tien en de klassement rensters komen uit hun hok. Wie hier mag juichen wint wellicht de Simac Ladies Tour.

Etappe 5: Sittard-Geleen: 17 km 

Na gisteren wil je een vlakke rit. Een doodsaaie rit. Een wandeletappe. Rustig tussen de wielen en het zuur uit de benen trappen. Maar nee. Dat doet de organisatie juist niet. Benieuwd zijn ze wie er nog wat in de tank heeft in een individuele tijdrit. Niks schuilen in de buik van het peloton. Niemand wordt gespaard vandaag. Wie nog een goede tijdrit in de benen heeft en niet te veel achterstand heeft opgelopen, kan zomaar eens de dubbelslag pakken.

Etappe 6: Arnhem-Arnhem 150 km

De slotdag. Velen zullen blij zijn dat dit laatste dag is. Maar dat is nog geen garantie op succes. Ook vandaag trekt het peloton de heuvels in. Zeven keer op en af de Posbank gaat er zeker inhakken. Gelukkig resten daarna nog 5 finalerondes van 8 km. Als de sprintsters dit weten te overleven, hebben zij wederom een kans op de bloemen.

Kamergenoten Femke Markus en Rosalie van der Wolf hebben er zin in.

Femke: “Ik kijk uit naar de eerste dag. Als er wind staat gaat het een typische waaierkoers zijn en hoop ik op het einde mee te kunnen sprinten. Verder wil ik een keer voor het klassement gaan en goede tijdrit neerzetten.”

Rosalie: “Ik zie deze week als een goede voorbereiding op Watersley. Ik wil mijzelf 100% inzetten voor het team om samen voor het hoogst haalbare resultaat te gaan. Daarnaast ga ik er alles aan doen om een dag in de kopgroep te zitten. Ik wil mijn grenzen verleggen en sterker worden.”

Samen met Kirstie van Haaften, Lieke Nooijen, Mischa Bredewold en Quinty Schoens gaan ze er tegenaan. Succes meiden! Maak er wat moois van! Alle dagen zijn de finales live te zien op Ziggo Sport.