Terugblik seizoen 2022

DEEL I

De laatste koersen zijn geweest. Seizoen 2022 zit erop. Even geen fiets aanraken. Geen intervallen net na het ontbijt. Geen droge rijst. Geen kale pasta. Voor even hoef je niets. Behalve rust. Het was een lang seizoen als je terugdenkt aan een jaar dat voorbij is gevlogen. Maar hoe begon het ook alweer?

Ik neem jullie mee naar 26 februari. De start van het seizoen met Omloop het Nieuwsblad. Het is weer koers na een winter van trainingskampen in Spanje. Hoe staat iedereen ervoor? En vooral hoe sta je er zelf voor? Normaalgesproken de vraag vooraf. Maar dit jaar niet. In Oekraïne is het oorlog. Vechten mensen voor hun leven. Koersen is bijzaak als het peloton uit Gent rolt. Op de streep wordt Demi Vollering geklopt door Annemiek van Vleuten. De tranen komen. Voor teamgenote Amy Pieters. Ook zij vecht voor haar leven.

Daarna duiken we in de voorjaarsklassiekers met Strade Bianche. In Italië laat Femke Gerritse haar tanden zien. In de wereldbeker stofhappen eindigt ze als 23e. Ook dient de eerste meerdaagse van het jaar zich aan: De Bloeizone Fryslân Tour in het hoge noorden. Hoofdsponsor EasyToys is de grote winnaar betreft publiciteit. Eindwinnares Ellen van Dijk gaat naar huis met een heel pretpakket aan seksspeeltjes. Ook Mischa Bredewold valt in de prijzen na een solo van bijna 30 km. Niet omdat ze wint. Dat helaas niet. Als strijdlustigste renster van de dag mag ze wel mee het podium op voor haar blije doos.

Op naar het Vlaamse voorjaar. Femke Markus trapt af met een top twintig in Gent – Wevelgem en Sofie van Rooijen kleurt de kopgroep in de Ronde van Vlaanderen. De meiden rijden goed. Aanvallend zoals ook in Parijs-Roubaix met Leonie Bos van voren. Maar het is wachten op die uitschieter. In eigen land. In de Zuiderzee ronde op 9 april ontpopt Rosalie van der Wolf zich als een ware koerskapitein en haalt Femke Markus de eerste overwinning van het seizoen binnen. Ze is blij. Opgelucht met de winst in haar eerste nationale klassieker. Niet wetende dat er dit seizoen nog meer zullen volgen, want in diezelfde maand is het weer raak.

Zaterdag 30 april gaat de boeken in als de succesvolste dag van Parkhotel Valkenburg met eindwinst en 4 rensters in de top tien. Ploegleiders Ray en Bart zijn apetrots op dit ploegenspel in Leiedal Koerse. Ondertussen vergeten we daardoor haast de 2e plek van Sofie in de Omloop van Borsele, waar haar rappe benen getest worden.

Het gaat lekker. De meiden vertrouwen elkaar blindelings en nemen het goede gevoel mee naar Frankrijk. In de Bretagne Ladies Tour laten ze zich alle dagen zien, maar grijpen ze net naast een etappezege. Wel pakt de ploeg een podiumplek in de losse Franse klassiekers die daarop volgen. Femke Markus rijdt naar een 3e plaats in La Classique Morbihan en in eigen land is Sofie wederom rap in de Omloop der Kempen met een 2e plek.

Dan de belangrijkste wedstrijd van het jaar. De eerste Reunion Ride op 18 mei in Alkmaar. Een dag om het familiegevoel van ruim 10 jaar Parkhotel Valkenburg te vieren. Op de startlijst staan alle namen van rensters, verzorgers, mecaniciens en iedereen die bij de ploeg betrokken is geweest. Ook de sponsoren zijn van harte welkom. Gekleed in teamoutfits uit alle jaren gaan de komende 80 km moeiteloos en luidkeels voorbij. Uiteraard met koffiestop.  Hoofdsponsor Jos van de Mortel gaat naar huis met het duurste souvenir. Hij mist het vertrek en besluit zelf een rondje te gaan fietsen. In zijn felgroene pak uit de Parkhotel tijd van 2014-2016 geniet hij van een rondje Noord-Holland. Verdwaald in de polder wordt hij even later aangehouden door de politie omdat hij per ongeluk op de rijbaan fietst. Na een boete rijker kan hij gelukkig weer verder. Op het fietspad mensen. Wees gerust.

Daarna vertrekt het team naar Duitsland voor de Lotto Thüringen Ladies Tour. Zes dagen lang willen de meiden vlammen en dat doen ze. Elke dag strijden ze voor ritwinst met 1x een 2e plek en 2x een 3e plek. Femke Gerritse sluit deze meerdaagse af als 3e algemeen en beste jongere. De ploeg heeft ondertussen een abonnement op podiumplekken. Bij onze Belgische zuiderburen is het ook feest. In Dwars door de Westhoek legt Sofie beslag op haar derde 2e plek dit seizoen en sprint Marith Vanhove naar een 2e plaats in GP Mazda Schelkens.

Voor de afwisseling wint Femke Markus wel de Noordwijk Classic in een sprint a deux met Anouska Koster. In Dwars door het Hageland laat ze de podiumplekteller weer oplopen met een 3e plek.

Op naar de Nederlandse Kampioenschappen! Met 3 overwinningen en tientallen podiumplekken is het team op dreef. Het geheim? Iets met badjassen, tattoos en weddenschappen.

Maar dat lees je binnenkort in deel II van seizoen 2022….

FOTOGALLERIJ