Terugblik seizoen 2022

DEEL II

Waar waren we gebleven? Oh ja! Het NK! We beginnen doordeweeks met de strijd om het jaarlange rood-wit-blauw in het tijdrijden. Toch wel de mooiste prijs die je kunt winnen. Toch? Niet voor Mischa. Met een bronzen medaille bij de beloften gaat ze ervandoor met een prijs voor de rest van haar leven. Eentje die voor altijd blijft zitten. Met dank aan Ray. De sponsor van haar allereerste tatoeage, als ze podium zou rijden op een nationaal kampioenschap of top vijf in een WorldTour wedstrijd. Ik wist niet dat tattoos tegenwoordig bij contractbesprekingen zijn inbegrepen.

Verder naar het weekend met het NK op de weg. Een dag waar alles samenvalt voor de familie Markus. Riejanne pakt de titel en treedt in de voetsporen van uittredend kampioene en goede vriendin Amy Pieters. Mooier kan eigenlijk niet. Familie Markus viert feest. Femke omhelst haar zus. Pa Markus vecht tegen de tranen. Ma Markus kan het nog niet geloven en vriend Jasper Ockeloen glundert dat ie een jaar lang naast de Nederlands kampioene in bed ligt.

Nog een maand tot de Tour. Het betekent voor onze rensters trainingskampen en koersen ter voorbereiding. Als eerste op het menu: De Lotto Belgium Tour. In de slotrit vreet Anne de Muur van Geraardsbergen op. Ze verrast zichzelf en de concurrentie met een 3e plek. Daarna keren we huiswaarts in de Baloise Ladies Tour met de start in Utrecht. Het team kent veel pech deze dagen. Sofie knijpt in de remmen vanwege haar rug. Een blessure die haar voor de rest van het seizoen uit de race zal houden. Demi de Jong kondigt haar afscheid aan als wielrenster en slaat een nieuw pad in als verzorgster. Wel verwelkomt het team Australisch kampioene Nicole Frain, die gelijk een droom ziet uitkomen bij Parkhotel Valkenburg met haar debuut in de Tour de France voor vrouwen. De grootste wedstrijd van het jaar is eindelijk daar. Daar waar iedereen zolang naar uitkeek is nu werkelijkheid. Onder de rook van de Eiffeltoren rolt het peloton door hartje Parijs.

25 juli 2022. Het wordt een dag om nooit te vergeten. Tranen van geluk bij Femke Markus. Ze pakt de bolletjestrui op de Champs-Élysées. Bij Lorena Wiebes die het eerste geel pakt met haar broer aan de finish. En bij Raymond Rol. Die de mooiste dag in zijn loopbaan van 14 jaar ploegleider beleefd. Vandaag is van Parkhotel. Oud of nieuw. Het maakt allemaal niet uit. Het is een rollercoaster van start tot finish. De bollentrui gaat van Fem naar Fem. Gerrie leeft vijf dagen op een roodwitte wolk, terwijl Anne en Nicole helaas voortijdig moeten afstappen. Quinty is een echte wielrenster geworden en Mischa eindigt knap als 2e beste jongere. Het team steeg boven zichzelf uit op het hoogste podium. Het was geweldig en verschrikkelijk afzien. Dat was te merken in de wedstrijden erna. In Zweden en de Tour of Scandinavia die daarop volgden was bij velen de tank leeg. De benen waren er vaker niet dan wel. De vermoeidheid overheerste. ‘Die Tour die hakt er wel in’ was ieders mening.

De Simac Ladies Tour eind augustus in eigen land bracht weer een nieuw doel aan de horizon. Met nieuwe energie begint Femke Markus aan de openingsrit in Flevoland. Het waait. Net als in de Zuiderzee ronde afgelopen voorjaar. Daar won ze. Nu niet. Ze kust het asfalt zo hard dat ze gelijk door kan naar de tandarts. Even lijkt alles mis te gaan, want die goede benen waar blijven die nou? Aanval is de beste manier om ze wakker te schudden denkt Kirstie in de koninginnenrit in Zuid-Limburg. Onverwachts rijdt ze 90 km vooruit en pakt daarmee de bergtrui die ze weet te houden tot het einde. Weer bollen voor Polkadothotel Valkenburg. We kunnen er geen genoeg van krijgen! En dat was niet het enige. Mischa muist er ondertussen vandoor. Net als vorig jaar. Toen was het net niet. Net niet… Ze wordt er gek van. Dit seizoen was het al zo vaak net niet. Maar vandaag is het raak. Mischa wint de slotetappe in een WorldTour race. Dat betekent maar 1 ding: Nog een plakplaatje van Ray. Ook in België doet Marith Vanhove goede zaken in de GP Beerens. Met een 3e plek gaat het team naar huis.

Alweer de volgende meerdaagse. De Watersley Womens Challenge. Speciaal voor beloften. De Nieuw-Zeelandse Ella Wyllie rijdt mee voor Parkhotel Valkenburg en schittert in de bollentrui. Had ik al gezegd dat we geen genoeg van bollen krijgen? Ze pakt ook de 2e plaats in het eindklassement. Een podium dat ze deelt met Lieke Nooijen die sterk als 3e eindigt. Richting het naseizoen waarin Mischa de smaak van winnen te pakken heeft. Al moet het wel uit haar tenen komen. Solo wint ze de eerste ‘A Travers les Hauts de France’. Half september doet het weer niet altijd wat je wil. Het team komt verzopen terug uit GP Wallonië. Net als in Tour de la Semois. Maar niet zonder lege handen. Met 2 truien en een etappe op zak is Mischa duidelijk in de vorm van haar leven.  

Het toetje van het seizoen begint in Italië. Quinty vecht zich binnen de top tien in de dag uitslag. Julia is blij het jaar fietsend af te kunnen sluiten. Een beknelde liesslagader hield haar alsmaar aan de kant. Eindelijk kan ze weer lekker met de meiden op stap en plakt gelijk de Ronde van Romandië er nog achteraan. De laatste koers van 2022 is voor Julia het begin van 2023. Een nieuw jaar van nieuwe kansen, nieuwe teamgenoten en nieuwe verhalen. Het was een genoegen jullie mee te nemen in hun avonturen. Bedankt sponsors, lezers en alle volgers. Tot in 2023!

Vergeet ik bijna de badjassen! Hebben jullie nog even? Een weddenschap die ontstond op trainingskamp omdat Kirstie altijd in een badjas liep i.p.v. haar teamkleding. Bij 5 overwinningen zou iedereen badjassen krijgen van de ploegleiding. Ik tel er 6: Zuiderzee Ronde, Leiedal Koerse, Noordwijk classic, slotrit Simac Ladies Tour, A Travers les Hauts de France en een etappe in Tour de la Semois. Maar ik heb nog geen badjas gezien dit seizoen. De reden? Alleen UCI-wedstrijden telden mee volgens Ray en Bart. Blijven er nog maar 4 over. Of deze regel voor het gemak verzonnen is, is voor mij een raadsel. Maar 1 ding weet ik zeker. Die badjassen zijn dubbel en dik verdiend! Dus hieronder een digitaal aandenken op een prachtig seizoen!