Voorbeschouwing Watersley Womens Challenge

Morgen start de Watersley Womens Challenge onder 23. Deze driedaagse is speciaal voor de beloften. De kloof tussen de juniorvrouwen en de elitevrouwen is vaak te groot. Met wedstrijden voor beloftevrouwen (U23) creëer je kansen voor deze jonge rensters om zich verder te kunnen ontwikkelen. Zonder dat zij gelijk tussen de wielen bij Vos en Vleuten en co worden gegooid.

 

Na de primeur van vorig jaar die een groot succes was voor de organisatie maar zeker ook voor Parkhotel Valkenburg, met eindwinst en een etappezege, is het dus nu tijd voor de 2e editie. Het parcours is geen verrassing. Vrijdag trappen we af met 30 rondjes (!) op het Tom Dumoulin Bike Park in Sittard. Je zou er haast duizelig van worden. En dat niet alleen. In het rondje van 2,8km zit ook een korte steile klim van 20% en een kasseienstrook verstopt. Vorig jaar reed Marit Raaijmakers na de eerste ronde weg, won de rit en legde de basis voor haar latere eindzege. Ook nu wil het team gaan vlammen.
Femke: “We moeten gelijk scherp zijn. Als we de eerste drie rondes volle bak doorrijden is het peloton waarschijnlijk gehalveerd op dit rondje. Ik ga sowieso voor de aanval.” Femke heeft dan ook grootse plannen voor dit weekend. “Vorig jaar won ik de slotrit en nu leg ik de druk hoog bij mezelf.” Haar doel? Winnen! “Het eindklassement en het liefst ook een etappe.” Een ambitieus plan, vindt ze zelf ook. “Maar dat heb ik nodig. Voor mezelf kan ik alleen maar verliezen dit weekend.”

Zaterdag volgt een tijdrit van 12 km over glooiende wegen in Munstergeleen. Wie dus voor een goed eindklassement wil gaan moet ook een potje kunnen afzien in haar eentje. Wie weet zien we hardrijdster Lieke Nooijen een gooi doen naar de snelste tijd of uit Nieuw-Zeelandse hoek met Ella Wyllie. Allebei uit de stal van Parkhotel Valkenburg. Zondag is het sluitstuk van deze driedaagse met een rit van 113,8km rondom Watersley waar talloze hellingen elkaar in rap tempo opvolgen. “Hier kun je nog wel een verschil maken, als dat nodig is.”

Femke is in ieder geval gebrand op een goed resultaat. “We komen hier om te winnen en dat kunnen we ook gewoon. In de breedte zijn we sterk.” Samen met Ella Wyllie, Leonie Bos, Lieke Nooijen, Marith Vanhove, Pien Limpens en Rosalie van der Wolf staat ze aan het vertrek. Zeker als ze kijkt naar haar teamgenote Ella. “Ik denk dat Ella hier ook goed uit de voeten kan.” Wellicht komt de grootste concurrente misschien wel uit eigen ploeg. We gaan het zien. Onderlinge strijd of niet. Heel veel succes meiden! Alle dagen zijn live te volgen via www.wstp.tv